» حسابداری » حسابرسی » الزام همه شرکتها به تایید حسابرس جهت ثبت صورتجلسات خود در ثبت شرکتها
حسابرسی

الزام همه شرکتها به تایید حسابرس جهت ثبت صورتجلسات خود در ثبت شرکتها

۱۴۰۱/۰۶/۰۱ 5۳1,096

ثبت صورتجلسات تصویب صورت های مالی بدون ارائه گزارش حسابرسی میسر نیست.

 

به گزارش حسابداری دات کام ، تا پیش از این، اشخاصی که مشمول انجام حسابرسی از سوی موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران یا سازمان حسابرسی بودند، در قانون تشکیل جامعه حسابداران رسمی ایران و اساسنامه سازمان حسابرسی مشخص بودند.

از سوی دیگر، در اجرای مفاد ماده ۲۷۲ اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم نیز برخی اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس آخرین اظهارنامه تسلیمی خود، جمع درآمد ناخالص آنها بیش از ۸۰ میلیارد ریال یا جمع دارایی‌های آنها بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال باشد ملزم به ارائه صورت‌های مالی حسابرسی‌شده خود توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایرانبه سازمان امور مالیاتی بودند و در صورت عدم ارائه آن، علاوه بر تعلق جریمهمعادل ۲۰ درصد مالیات متعلق، درآمدهای مشمول مالیات آنها طبق مقررات قانون مالیات‌های مستقیم و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
می‌توان گفت که تاکنون به غیر از موارد بالا، سایر شرکت‌های تجاری تکلیفی به انجام حسابرسی از سوی موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و یا حسابداران رسمی شاغل انفرادی نداشتند.

اخیرابخشنامه‌ای به شماره ۸۲۱۴۳/۱۴۰۱ به تاریخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۸ از سوی رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشورخطاب به اداره کل ثبت شرکت‌ها و موسسات غیرتجاری و ادارات کل ثبت اسناد و املاک استان‌ها با موضوع نحوه ممیزی مستندات مالی و اسنادی شرکت‌های تجاری صادر شده که به موجب آن:

۱- ثبت تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان انواع شرکت‌های تجاری پس از تایید حسابدار رسمی امکان‌پذیر است.
۲- در انواع شرکت‌های تجاری که متقاضی ثبت سرمایه غیرنقدی در زمان تاسیس و یا افزایش سرمایه از محل سود، مطالبات، تجدید ارزیابی و سایر موارد تامین مالی غیرنقدی هستند، مراتب ارزش‌گذاری اموال غیرنقد باید به تایید کارشناس رسمی دادگستری و حسابدار رسمی برسد و به مرجع ثبت ارائه شود.

۳- ثبت تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان انواع شرکتهای تجاری پس از تایید حسابدار رسمی امکان پذیر است.
۴-
۵-
۶- با هماهنگی سازمان امور مالیاتی رصد الکترونیک بدهکاران مالیاتی و ممانعت از ثبت تاسیس و تغییرات این دسته از اشخاص بصورت بر خط از طریق سامانه مورد اقدام قرار گیر.
۷-
۸-

به موجب دو مورد مطروحه در بالا، همه انواع شرکت‌های هفت‌گانه مندرج در ماده ۲۰ قانون تجارت مصوب ۱۳۱۱ شامل شرکت‌های سهامی خاص و عام، شرکت‌های با مسوولیت محدود، شرکت‌های تضامنی، شرکت‌های مختلط غیرسهامی، شرکت‌های مختلط سهامی، شرکت‌های نسبی و شرکت‌های تعاونی مشمول این بخشنامه شده و برای ثبت تصویب صورت‌های مالی خود ملزم به ارائه گزارش حسابرسی صادره از سوی موسسات حسابرسی و یا حسابداران رسمی شاغل انفرادی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران به مرجع ثبت شرکت‌ها هستند.

همچنین برای ثبت سرمایه غیرنقدی در زمان تاسیس و یا افزایش سرمایه از محل سود، مطالبات، تجدید ارزیابی و سایر موارد تامین مالی غیرنقدی، ملزم به ارائه تایید کارشناس رسمی دادگستری و یا موسسات حسابرسی و یا حسابداران رسمی شاغل انفرادی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در این موارد به مرجع ثبت شرکت‌ها هستند.

می‌توان گفت به موجب این بخشنامه، همه شرکت‌های تجاری ثبت‌شده در ایران، فارغ از نوع یا اندازه آن، ملزم به ارائه گزارش حسابرسی صادره از سوی موسسات حسابرسی یا حسابداران رسمی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران به مرجع ثبت شرکت‌ها به منظور ثبت صورتجلسات تصویب صورت‌های مالی در این مرجع هستند و هیچ شرکت تجاری از این امر مستثنی نیست.

بخشنامه شماره ۱۴۰۱/۸۲۱۴۳ مورخ ۱۴۰۱/۵/۸ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ، نحوه ممیزی مستندات مالی و اسنادی شرکت‌های تجاری

اداره کل محترم ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری
ادارات کل محترم ثبت اسناد و املاک استانها

موضوع: نحوه ممیزی مستندات مالی و اسنادی شرکت های تجاری

با عنایت به سیاست ها و برنامه های تحول و تعالی قوه قضائیه و لزوم ایجاد رویه واحد و پیشگیری از جرایم مالی توسط شرکتهای تجاری و مبارزه با فساد و منع ایجاد شرکت های صوری مراتب تمهیدات لازم در زمان ثبت تاسیس و تغییرات بشرح ذیل مورد انتظار می باشد:

۱- صحت سنجی و مطابقت اطلاعات مالی از جمله پرداخت نقدی سرمایه با مستندات بانکی شرکتهای تجاری از طریق سامانه جامع ثبت شرکتها و ممیزی توسط کارشناسان مربوطه انجام پذیرد.

۲- در انواع شرکتهای تجاری که متقاضی ثبت سرمایه غیرنقدی در زمان تاسیس و با افزایش سرمایه هستند می بایست مراتب ارزش گذاری اموال غیر نقد به تایید کارشناس رسمی دادگستری رسیده و به مرجع ثبت شرکتها ارائه شود. (اصلاحی ۱۴۰۱/۸/۲۱)

۳- بر اساس مواد (۱۴۴ و ۲۴۳) لایحه اصلاحی قانون تجارت مصوب ۱۳۴۷، قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران ذیصلاح با عنوان حسابدار رسمی مصوب ۱۳۷۲ و آئین نامه اجرائی آن، آئین نامه راهکارهای افزایش ضمانت اجرایی و تقویت حسابرسی مصوب ۱۳۸۸ و آئین نامه نحوه انتخاب حسابرس برای شرکتهای دولتی ۱۳۷۸ و سایر مقررات، ثبت تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان صرفا شرکتهای معمول در مقررات مذکور که از طریق ایجاد بستر الکترونیک فی مابین سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و دستگاههای مرتبط شناسایی و احصاء می گردند با ارائه گزارش حسابدار رسمی صورت می پذیرد. همچنین ثبت بازرسان و انجام وظایف بازرسی در شرکتهای مشمول از جمله شرکتهای سهامی عام، از میان اعضاء جامعه حسابداران رسمی امکان پذیر می باشد. (اصلاحی ۱۴۰۱/۸/۲۱)

۴- بر اساس بند ۴ بند (س) تبصره ۱۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ أخذ امضاء از خدمات گیرندگان اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری منوط به أخذ تصدیق الکترونیکی از طریق ارسال شناسه (کد) به شماره تلفن همراه اعلامی شخص در سامانه ثنا و ثبت آن در سامانه های مربوط است.

۵- متقاضی ثبت تاسیس شرکتها باید موضوع فعالیت خود را در چارچوب طبقه بندی موضوع فعالیت سامانه جامع ثبت شرکتها مشخص و درخواست کند.

۶- با هماهنگی سازمان امور مالیاتی رصد الکترونیک بدهکاران مالیاتی و ممانعت از ثبت تاسیس و تغییرات این دسته از اشخاص بصورت برخط از طریق سامانه مورد اقدام قرار گیرد.

۷- با توجه به تکالیف قانونی از جمله مواد ۱۱۱ و ۱۲۶ لایحه اصلاحی قانون تجارت وضعیت محدودیت و ممنوعیت قضایی مدیران انواع شرکتها از طریق اداره سجل کیفری قوه قضائیه به صورت برخط از طریق سامانه جامع ثبت شرکتها مورد رصد قرار گیرد.

۸- با هماهنگی اداره کل امور ورشکستگی و تصفیه، از ثبت اشخاص ورشکسته دارای محدودیت بصورت برخط از طریق سامانه جلوگیری به عمل آید.

۹- صحت سنجی اطلاعات اقامتگاه و کدپستی اشخاص حقوقی و مدیران با ارتباط الکترونیک با شرکت پست از طریق سامانه جامع ثبت شرکتها مورد اقدام و از ارائه خدمات ثبتی به اشخاص حقوقی فاقد کدپستی و یا اقامتگاه برابر قوانین و مقررات تا اصلاح اطلاعات جلوگیری به عمل آید ، مطابق آیین نامه پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی با هماهنگی اداره کل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری تا بروز رسانی اطلاعات شناسه ملی یکتا توسط پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی معلق گردد.

۱۰- سند (آگهی) تاسیس انواع شرکتها که توسط مرجع ثبتی منتشر می گردد یکساله و تمدید و ثبت تغییرات آن منوط به تایید الکترونیک حسب مورد دستگاه متولی اعطای مجوز و سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی است.

۱۱- ارائه هر گونه خدمات ثبتی به شرکتهای ثبت شده از جمله ثبت تغییرات، پلمب دفاتر تجاری، دفتر ثبت تجارتی، مستلزم بروزرسانی اطلاعات در مواعد قانونی و حسب مورد تاییدیه الکترونیکی دستگاه متولی اعطای مجوز و سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میباشد. در صورت عدم تسلیم تاییدیه های مذکور، پس از اخطار پانزده روزه از طریق سامانه ثنا و یا پایگاه اطلاعات سازمان ثبت ارائه هر گونه خدمات از جمله خدمات ثبتی، بانکی، مالی، مالیاتی، بیمه ای و گمرکی به آن شخص متوقف می گردد. اعاده آن به وضعیت سابق صرفا با ارائه تاییدیه های مذکور و یا صدور حکم قضایی مجاز است.

۱۲- کلیه الزامات قانونی مربوط به ثبت شرکتها از جمله احرازهای بانکی، مالیاتی و بیمه ای و احراز های هویتی و اهلیتی صرفا از طریق پنجره واحد برخط، غیر حضوری و آنی انجام می شود.

۱۳- اطلاعات اشخاص که در بیش از (۵) شرکت عضو هیئت مدیره می باشند، جهت شناسایی و اعمال مقررات از طریق معاونت توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی، بصورت الکترونیکی به مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی ارسال گردد. نظارت بر حسن اجرای مقررات مذکور بر عهده معاونین امور استاد و توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی، مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری و مدیران کل ثبت اسناد و املاک استانها می باشد. (الحاقی ۱۴۰۱/۸/۲۱)

معاونین امور اسناد و توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی، مدیران کل ثبت اسناد و امالک استانها، مدیرکل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری، مدیرکل پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی مسئول نظارت برحسن اجرای مقررات مذکور می باشند.

حسن بابایی

 

با عنایت به مراتب بالا، به نظر می‌رسد اطلاع از مفاد این بخشنامه و انجام اقدامات لازم برای رعایت آن از سوی سهامداران، شرکا و مدیران همه شرکت‌های تجاری هفت‌گانه بالا امری ضروری است تا در ثبت صورتجلسات خود در مرجع ثبت شرکت‌ها و در نتیجه انجام عملیات جاری خود با مشکل مواجه نشوند. عباس وفادار – حسابدار رسمی

 

رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۰۴ در خصوص ابطال بندهای ۳ و ۶ از بخشنامه شماره  ۱۴۰۱/۸۲۱۴۳ مورخ ۱۴۰۱/۵/۸ رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

به این نوشته امتیاز بدهید!

حسابداری دات کام (HesabdaryCom@)

رضا جلالی کاسب - دکتری تخصصی حسابداری (دفاع) -کارشناس ارشد حسابداری،مدیریت مالی - عضو انجمن حسابداران خبره ایران - عضو انجمن حسابداری ایران - عضو انجمن مدیران مالی حرفه ای - عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران - مدیر و مشاور مالی و مدرس دانشگاه آیدی فضای مجازی : HesabdaryCom@

تعداد دیدگاهها: ۳

  1. امیر

    سلام مجدد
    بخشنامه را دیده بودم ولی سوال من: نحوه ارسال و درج در سامانه اداره ثبت است

  2. امیر

    سلام نحوه ارسال تاییدیه ترازنامه توسط حسابدار رسمی در زمان ثبت صورتجلسه مجمع در سایت اداره ثبت چگونه است؟

    • reza jalaly

      سلام و ادب
      بخشنامه‌ای به شماره ۸۲۱۴۳/۱۴۰۱ به تاریخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۸ از سوی رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت